dilluns, 26 de setembre del 2011

100 dies: balanç inicial


El govern municipal de la La Nova Majoria de Sitges hem complert els nostres cent primers dies de gestió. La commemoració d’aquesta simbòlica xifra és sempre un motiu que convida a realitzar les primeres valoracions i anàlisis i que permet als ciutadans copsar les línies estratègiques i l’estil dels seus governants. Per aquest motiu, també al nostre Ajuntament aquests primers cent dies de gestió ens permeten efectuar un balanç inicial.

Érem conscients d’on ens posàvem. Cadascú dels tretze regidors que integrem el govern de La Nova Majoria sabíem que la situació financera de l’Ajuntament era delicada i complicada –així ho havien denunciat les diferents formacions polítiques que integrem l’actual govern–, com a conseqüència d’una erràtica política que ha consistit en gastar molt més del que es disposava o, simplement, el que no es tenia.

Els balanços econòmics confirmen les xifres que ens temíem: 43 milions d’euros de deute amb els bancs i 22 milions de dèficit acumulat. Són unes dades, efectivament, preocupants. Per aquest motiu, bona part de la nostra energia com a govern està orientada a reduir l’impacte negatiu d’aquesta herència i solucionar, en la mesura que sigui possible, la situació.

I les solucions són possibles. Això és el que està demostrant l’equip de Jordi Mas al capdavant de la regidoria d’Hisenda i Innovació pública. La renegociació amb les entitats financeres, l’aprimament de l’estructura municipal, la desaparició de societats municipals i el rigor en el control de la despesa estan donant els primers resultats positius, que han permés començar a pagar factures acumulades que corresponien a petits proveïdors de Sitges i la comarca, algunes de les quals feia més d’un any que estaven pendents.

En aquesta línia per a superar l’herència financera, una de les prioritats abordades pel govern municipal ha estat garantir la prestació de determinats serveis bàsics per a la població, com la recollida d’escombraries i la neteja de la via pública, la gestió de les llars municipals d’infants o del centre de dia per als nostres avis. Es tracta de tres serveis públics que presten empreses externes segons concessió pública. L’elevat deute acumulat per l’Ajuntament amb aquestes empreses, en alguns casos amb xifres realment escandaloses, ha generat moments preocupants, perquè les empreses i els treballadors –fartes de no rebre els imports legístims pels seus serveis– no volien suportar més aquesta situació. Ha estat la capacitat negociadora i la voluntat d’entesa entre l’Ajuntament i les empreses i els seus treballadors, les que han aconseguit que aquests serveis bàsics es puguin continuar prestant.

L’exemple d’aquests tres serveis il·lustra la situació que estem vivint. Igual que amb aquestes tres empreses, en molts altres casos –amb petits i mitjans proveïdors–, ens trobem amb escenaris complexos i irresponsables, amb els quals s’hi van assumir en el seu dia una sèrie d’adquisicions o compromisos que resultaven irrealitzables.

Amb tot, malgrat la prioritat en aportar solucions a la crítica situació econòmica de l’Ajuntament, el govern de La Nova Majoria té altres projectes i iniciatives orientades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans, contribuir a projectar la imatge de la vila i mantenir el nostre patrimoni arquitectònic. La paralització de la reforma dels museus en aquells punts que trencaven amb la imatge de la façana marítima, les accions per aturar la venda ambulant al carrer, la millora dels serveis a les platges o el desenvolupament de polítiques de suport a les persones són algunes de les accions impulsades per l’Equip de Govern en aquests primers cent dies de gestió. En les properes setmanes, farem públic el Pla de Mandat, que reunirà les línies estratègiques de la legislatura.

Paral·lelament a la gestió pública, hi ha un altre aspecte que voldria ressaltar d’aquests tres primers mesos com a alcalde. És el contacte amb la gent, amb les entitats i amb diferents grups de la vila que, tot i els vents que bufen, mantenen intacta la seva il·lusió en els seus projectes col·lectius i el dia a dia de les seves respectives associacions. El Sitges d’avui és producte de la riquesa de la seva societat civil, que és un dels nostres valors més preuats.