dilluns, 31 d’octubre del 2011

Unes Ordenances més justes

Les Ordenances preveuen bonificar
la rehabilitació de façanes 
El Ple Municipal del passat 24 d’octubre va aprovar les Ordenanes fiscals i de preus públics del 2012. La proposta elaborada pel govern de La Nova Majoria i exposada pel regidor d’Hisenda i Innovació Pública, Jordi Mas, modula els preus amb la triple finalitat de reequilibrar els serveis que presta l’Ajuntament d’una manera justa, evitar que el ciutadà hagi d’assumir la totalitat del cost i emmarcar les tarifes en la política d’austeritat econòmica actual, que, en el cas de l’Ajuntament de Sitges requereix esforços suplementaris a causa de la pèssima i irresponsable gestió dels darrers anys.

La proposta d’Ordenances elaborada pel govern municipal parteix d’un punt d’equiitat social accentuada: resulta més just fer pagar pel servei a qui l’utilitza que universalitzar el seu cost entre el conjunt de ciutadans. Es tracta d’una política que pretén reequilibrar de manera més justa els serveis i assegurar el seu ús correcte per part dels ciutadans.

Les Ordenances del 2012, al mateix temps, també contemplen un ampli paquet de bonificacions destinades als segments que més pateixen la crisi i les dificultats actuals i que constitueixen una prioritat per al nostre govern. Accions que beneficien socialment el conjunt del municipi i el seu entorn com l’ús regular de la deixalleria, la rehabilitació de façanes o la supressió de barreres arquitectòniques, entre d’altres.

En referència a l’Impost de Béns Immobles (IBI), el govern municipal –tot i la greu situació de les finances municipals– ha mantingut l’increment en els mateixos termes que l’IPC; és a dir, el 3%.

Malgrat això, però, hi ha qui vol confondre amb mala fe als sitgetans i han aprofitat per realitzar una lectura de les Ordenances fiscals i de preus públics absolutament sesgada, malintencionada i plena de mentides i falsedats. Em refereixo al principal grup de l’oposició, el PSC, que ha respost la iniciativa responsable del govern de La Nova Majoria amb un escrit amb dades totalment inventades que, de cap manera, poden haver estat extretes del document aprovat pel Ple.

Resulta trist que el PSC de Sitges basi la seva política en la mentida i l’intent de confondre als ciutadans amb dades falses (com la barbaritat que “la pujada d’impostos és del 23%”!). Precisament, si la situació financera i econòmica de l’Ajuntament es troba en estat crític (no oblidem que el nostre Ajuntament està entre els 10 municipis catalans amb pitjors dades econòmiques, segons un informe extern) és per culpa de la seva pèssima i suïcida gestió de despeses i de personal que els socialistes han fet en els útlims vuit anys. El nou govern municipal, per contra, ha assumit el difícil repte de reconduir aquesta situació, sense que els ciutadans hagin d’assumir els excessos dels governants anteriors. I aquestes Ordenances aprovades pel Ple municipal, en són una bona prova.

Per altra banda, aprofito aquestes línies per a saludar afectuosament la nova etapa del Consorci del Patrimoni de Sitges, constituït el passat dijous, i que ha assumit, sota la direcció de Vinyet Panyella, finalitzar les obres de reforma dels museus segons els criteris efectuats per l’Ajuntament i la Diputació i que eviten trencar la façana marítima o malmetre aspectes del patrimoni, com pretenia la proposta elaborada, precisament, pel govern socialista.