dimarts, 29 de novembre del 2011

Ajustament en la despesa: l’únic camí possible

La setmana passada, el president de la Generalitat, Artur Mas, presentava les noves mesures d’ajustament pressupostari amb la finalitat de reduir el dèficit que pateix el govern de la Generalitat com a conseqüència de la pèssima gestió econòmica i financera realitzada pels governs del tripartit i pel dèficit fiscal que afecta al nostre país. Les mesures presentades pel president no són agradables d’anunciar ni d’executar per cap polític. Però, malauradament, són necessàries. No hi ha cap altra alternativa.

En els propers mesos coneixerem altres mesures en una línia similar que acordaran altres administracions d’arreu del país i de l’Estat amb el mateix objectiu: reduir la despesa per a no posar en risc l’estat del benestar.

També a Sitges, ens hem vist obligats a efectuar ajustaments i contenció de la despesa al nostre Ajuntament. Ho vam fer tan bon punt vam accedir al govern municipal i ens vam topar amb unes finances en estat extremadament crític. I ho haurem de fer en el pressupost municipal per al 2012, elaborats d’acord amb els nostres compromisos electorals d’austeritat i contenció de la despesa.

Reduir el dèficit de 67 milions d’euros que pateixen les finances municipals és un dels principals reptes i maldecaps del govern de La Nova Majoria. La tasca que en aquest sentit està dirigint Jordi Mas és d’autèntica enginyeria financera i es basa en una progressiva reducció del dèficit sense que això afecti a la prestació de serveis essencials ni al manteniment de la competitivitat.

Per a afrontar aquest dèficit, el govern municipal està reduint la despesa en diferents capítols. Som conscients que això implica sacrificis. Aquest és el missatge que hem traslladat als representants dels treballadors municipals per a explicar-los-hi l’estalvi d’1,9 milions d’euros previst en el capítol 1 del pressupost municipal, és a dir, el que correspon al personal de l’Ajuntament. De moment, el sou dels càrrecs electes i directius i la supressió de càrrecs de confiança ens ha permés ja un estalvi de 400.000 euros anuals.

La setmana passada, vam fer públic el tancament del Centre Obert El Rusc. L’actual situació de dèficit feia insostenible econòmicament el manteniment d’un servei amb un índex d’utilització tan baix com aquest. Aquesta setmana passada també s’han comentat en reunions sectorials la necessària reducció de la despesa en el capítol de festes, com ja s’ha vist afectat el de subvencions municipals. Entre tots, amb imaginació i sense perdre la il·lusió, haurem de ser prou hàbils i responsables per a dissenyar unes festes que mantinguin la seva essència i projecció cultural, però amb uns pressupostos inferiors al dels exercicis anteriors. I crec que això és planament possible, perquè confio en la responsabilitat i l’estima per les nostres festes i tradicions per parts dels sitgetans que hi dediquen tantes hores.

El president Mas va manifestar el passat dissabte a Sitges, on va assistir a les jornades de treball sobre el Pla de Salut 2011-15, que res tornarà a ser com abans. I no va mancat de raó. Probablement, el creixement que hem tingut en aquesta anys ha estat per sobre de les nostres possibilitats. I ara no tenim cap altre remei que reconduir la situació. Si no ho fèssim, a més d’actuar irresponsablement, no podríem garantir l’estat de benestar i una societat equilibrada. I aquest és el nostre compromís.