dimarts, 15 de novembre del 2011

Estalvi en recursos humans: mesures necessàries

La passada setmana, el govern municipal vam anunciar un paquet de noves mesures d’estalvi amb la finalitat de contribuir a redreçar la crítica situació econòmica de l’Ajuntament com a conseqüència de la política suïcida duta a terme en els darrers anys. Aquest nou paquet de mesures està orientat a contenir la despesa de recursos humans de l’Ajuntament, ja que amb la situació actual no se’n pot fer front.

Una de les primeres mesures que va prendre el govern de La Nova Majoria va ser reduir un 12% els sous dels regidors i alcalde i rebaixar dràsticament el nombre de càrrecs de confiança i directius, que estava absolutament sobredimensionat. Aquesta decisió inicial ja va suposar un estalvi de 400.000 euros anuals. Paral·lelament, l’estructura orgànica de la corporació també va ser redissenyada radicalment i vam reduir les set àrees anteriors a tres, fet que va suposar un estalvi de costos.

Amb tot, per a reorientar l’economia municipal es necessiten altres accions de contenció i reducció de la despesa. I la principal despesa municipal és el capítol de personal. Per aquest motiu, de cara al pressupost municipal del 2012, hem elaborat un pla que permetrà a l’Ajuntament un estalvi d’1,9 milions d’euros anuals, una mesura absolutament necessària i imprescindible en la situació en què ens trobem.

Per aplicar aquestes mesures teníem dues opcions: acomiadar treballadors o distribuir la reducció de costos entre el conjunt de la plantilla. Hem preferit aquesta segona opció i així ho hem fet saber als sindicats, ja que entenem que és més solidària, justa i equilibrada. El paquet preveu anul·lar la productivitat i el pla de pensions acordat per l’anterior govern, reduir les hores extraordinàries de la Policia Local i el plus de la Brigada Municipal, reduir els contractes temporals, així com els complements de lloc de treball. A aquestes decisions se sumen les ja anunciades –i aplicades– al començament de legislatura de reduir el sou dels càrrecs electes i directius.

A ningú no li agrada afrontar accions com aquesta. No són populars ni, per descomptat, agradables de dur a terme. Darrera cada treballador de l’Ajuntament hi ha una realitat personal i familiar que també pateix la situació actual. En sóc plenament conscient i per això vull agrair la seva professionalitat i solidaritat.

El govern municipal ha fet de l’austeritat no únicament una bandera, sinó també una necessitat. La situació financera de la corporació és tan extremadament crítica que requereix esforços i sacrificis accentuats per part de tothom.