dilluns, 12 de desembre del 2011

Combatre l’atur i afavorir la dinamització econòmica: objectius prioritaris

Demà dimarts hem organitzat una trobada amb els aturats de Sitges. En sessions de mitja hora, i acompanyat pel regidor d’Ocupació, Empresa i Iniciatives Econòmiques, Ferran Ignasi Llombart, em trobaré amb sitgetans a l’atur amb la finalitat de conèixer la seva situació, que, sense cap mena de dubte, ens seran d’utilitat per a les nostres polítiques a l’hora d’arbitrar accions compartides entre els sectors pùblic i privat, L’acte, al mateix temps, també és una bona oportunitat per a traslladar-los-hi els programes que estan a la nostra disposició. Es tracta d’una iniciativa integrada en els programes de desenvolupament i suport a l’ocupació i el treball que hem activat a l’Ajuntament i que té com a objectiu contribuir a la dinamització econòmica i la reactivació laboral al nostre municipi.

La crítica situació econòmica actual canalitza bona part dels esforços i energies del govern municipal. L’economia i l’ocupació són la principal preocupació dels ciutadans; i les administracions hem de saber respondre a les necessitats i esperances dels ciutadans. Què pot fer l’Ajuntament en aquest sentit?

Les administracions municipals no tenim competències en matèria d’ocupació. De fet, encara és a l’Estat a qui correspon activar els plans corresponents, moltes de les quals són paral·leles a la planificació i desenvolupament de mesures macroeconòmiques o fiscals d’àmbit estatal. Amb tot, els ajuntaments també tenim a la nostra disponibilitat eines i polítiques que poden contribuir a la dinamització de l’economia a escala local.

Per aquest motiu, el Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10 (CIES NIVELL10) de l’Ajuntament de Sitges té activats diverses línies de suport als aturats, als emprenedors i a les empreses de la vila. Els serveis de sensibilització cap a l’emprenedoria tenen com a finalitat estimular la capacitat creativa dels joves en la seva inclusió en el mercat de treball. Els serveis d’informació, orientació i assessorament faciliten la tasca dels emprenedors i els hi aporten suport estructural. Els serveis de consolidació col·laboren en la difusió dels projectes ja establerts. I els programes formatius constitueixen una excel·lent eina per aportar contingut a les empreses en el desenvolupament d’habilitats directives,la  negociació, la planificació o el pensament estratègic.

El Centre d’Empreses Creatives de Sitges, el viver d’empreses estrenat fa dues setmanes a l’antic centre de disseny a iniciativa de l’anterior equip de govern, ha estat la darrera eina aportada per l’Ajuntament per a facilitar la tasca dels emprenedors i aportar el seu gra de sorra a favor de l’ocupació i la dinamització econòmica.