dimarts, 10 de gener del 2012

Política fiscal de contenció

Hem iniciat el 2012 i, a Sitges, com a la resta del país i de bona part del món occidental, les perspectives són les d’un any difícil, dur i de nous sacrificis. La situació és crítica i, per aquest motiu, necessita mesures que, en molts casos són desagradables, però malgrat tot necessàries. Amb tot, però, el Govern municipal és plenament conscient de la situació complicada que travessen moltes famílies de Sitges i, per aquest motiu, ha optat per aplicar una política fiscal moderada i continguda, situada en la mitjana de la d’altres municipis de característiques similars. En aquesta línia, aprofito aquesta primera entrada al bloc el 2012 per a realitzar diferents reflexions i apunts sobre algunes de les recents mesures.

IBI. Tot i la delicada situació de les finances municipals, l’equip de govern ha desestimat la possibilitat d’aplicar un augment de l’Impost de Béns Immobles que contribuís a fer més planer l’eixugament del deute. Entenem que fer el contrari no hagués estat una mesura apropiada en la situació actual, ja que hagués castigat encara més l’economia de moltes famílies.

L’únic augment que hem efectuat a l’IBI del 2012 és el corresponent a l’IPC. A aquest respecte, vull ressaltar, davant alguna informació incorrecta, que l’IBI no inclou la taxa d’escombraries: de cap manera un impost pot carregar un altre impost. Convé fer saber que l’Ajuntament assumeix una part important del cost de la taxa d’escombraries per tal que no repercuteixi plenament sobre els ciutadans.

Per altra part, i amb l’objectiu d’afavorir el sentit cívic i responsable, l’Ajuntament està preparant un paquet de bonificacions per a fomentar el reciclatge entre els ciutadans i que donarem a conèixer en les properes setmanes.

LLARS D’INFANTS. Sóc plenament conscient que la situació que es viu en aquests centres és complicada. La reducció de la capacitat salarial de les treballadores a causa d’una gestió irregular i irresponsable de l’anterior govern no afavoreix un entorn i un marc de treball ideal, però vull reconèixer la professionalitat d’aquest equip que, tot i els sacrificis que han hagut de fer, mantenen el seu esperit de servei.

L’augment de taxes que hem hagut d’efectuar en aquests centres ha estat forçat pels errors en no haver aplicat en els darrers exercicis el corresponent augment de l’IPC. És a dir, el fet que durant els últims anys es congelessin les tarifes de les llar d’infants –quan l’economia municipal, com s’ha posat de manifest, no ho aconsellava– ha disfressat d’increment el que simplement ha estat una actualització. Amb tot, cal subratllar que les tarifes actuals de les llars d’infants municipals estan plenament en sintonia amb les de la resta de la comarca i els usuaris sitgetans, per tant, no paguen més del que els pertoca. A més el govern de Sitges està garantint que les 13 i 14 educadores de les nostres llars continuïn formant part de la plantilla, malgrat que les ràtios de la Generalitat estipulen 10 treballadores segons les aules i nens.

EL RUSC. La decisió de tancar el Centre Obert El Rusc ha tingut una doble causa: d’una banda, l’anunci de l’empresa concessionària de deixar de prestar el servei i, d’una altra, el progressiu descens d’usuaris, que havia situat aquest centre en uns nivells molt baixos que el feia absolutament insostenible. Quan el nombre d’usuaris és tan baix, com havia derivat El Rusc darrerament, és difícil mantenir una inversió que resultava excessiva per a les finances municipals. Cal destacar, al mateix temps, que el servei que prestava El Rusc, tot i que de forma no idèntica, es podria donar en l’actualitat des de les ludoteques de les escoles Esteve Barrachina i Miquel Utrillo.

En tots aquests casos es tracta de mesures que tenen un nexe comú: la ncessària racionalització de la despesa i la reducció del greu deute que afecta la hisenda municipal. El govern de La Nova Majoria, tot i la crítica herència rebuda, en cap cas deixarà les seves obligacions i responsabilitats i continuarem treballant de valent per a trobar l’equilibri just entre la progressiva recuperació dels comptes municipals i el manteniment dels serveis necessaris als ciutadans i ciutadanes de Sitges.