dimarts, 24 de gener del 2012

Sitges Reference: una operació ruïnosa


L’Ajuntament de Sitges ha presentat a la Fiscalia Anticorrupció la documentació del procés d’adjudicació, construcció i gestió de l’edifici Sitges Reference. Les pressumptes irregularitats que han envoltat aquesta operació, d’una banda, i els evidents errors en el plantejament i la gestió de les funcions de l’edifici han convertit Sitges Reference en un assumpte de lamentable actualitat informativa. 

L’edifici havia estat impulsat i construït per una societat participada al 50% per l’Ajuntament amb la finalitat d’habilitar oficines per a empreses de Sitges. La intenció a la qual responia la iniciativa era correcta, però el procés va ser erràtic des del primer moment, tant en el seu desenvolupament com en la seva gestió posterior, com es va posar de relleu de seguida: cap empresa, ni sitgetana ni forana, es va instal·lar en l’edifici, entre d’altres factors, perquè els preus que ofertava la societat eren molt superiors als del mercat (quan aquest encara no havia baixat el que ho ha fet en els darrers mesos).

Ja en el seu dia, les formacions que integrem l’actual govern de La Nova Majoria vam denunciar des de l’oposició que el trasllat de la major part de les dependències municipals a l’edifici Sitges Reference –per no haver trobat cap empresa interessada en instal·lar-s’hi– s’efectuava en uns termes equivocats i econòmicament desastrossos per a les malmeses finances municipals. 

I és que el mateix Ajuntament, com a conseqüència d’aquesta decisió, havia d’assumir un pagament mensual absolutament il·lògic i, al mateix temps, exagerat. Aquesta decisió, presa per l’anterior govern municipal, va ser el cúmul d’una cadena d’errors des del punt de vista de planificació (ja que posava de manifest que l’objectiu que havia acompanyat la realització de Sitges Reference havia fracassat) i un deastre en termes econòmics (ja que implicava que el consistori havia de pagar lloguer per la utilització d’un espai que és de la seva propietat). El pitjor de tot és que ara n’estem pagant les conseqüències.

Tan bon punt vam poder accedir a tota la informació, a través de la societat municipal Sitges Model XXI S.A., vam comprovar que el desgavell no acabava aquí. L’auditoria financera realitzada fa uns mesos per a conèixer al detall l’estat de les finances municipals i els seus procediments i informes externs va detectar un desviament pressupostari de 2,3 milions d’euros en la construcció d’aquest edifici, així com un sobrecost del 40% en el lloguer signat entre l’empresa promotora i l’Ajuntament per a l’ocupació de l’espai. Per aquests motius, així com altres que posen de manifest les conseqüències ruïnoses d’aquesta operació, el consell d’administració de la societat municipal Sitges Model XXI S.A., va aprovar en la seva darrera reunió portar a la Fiscalia Anticorrupció el projecte d’aquest operació.

L’equip de govern ha mantingut, i mantindrà durant tot aquest procés, una actitud de lleialtat institucional i de respecte a la Justícia en les seves diligències. No utilitzarem aquest assumpte de manera partidista (si aquesta hagués estat la nostra voluntat, el procés de denúncia hagués estat diferent), però evidentment serem coherents amb la nostra política d’un ús racional i responsable dels diners públics.

El contrapunt més evident a la política de despeses irracionals dutes a terme per l’anterior govern socialista la vam tenir ahir mateix amb el trasllat al carrer Nou de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), en un edifici de titularitat municipal que ens permet estalviar una despesa innecessària.