dimecres, 28 de març del 2012

Un pressupost difícil, però esperançador


Dilluns a la nit, el Ple Municipal va aprovar el pressupost de l’Ajuntament d’aquest 2012. Es tracta del primer pressupost del govern constituït el juny passat com a conseqüència del resultat de les darreres eleccions municipals. El pressupost ha estat aprovat tres mesos després del que estava previst perquè, responsablement, el vam condicionar al resultat de les negociacions amb els representants dels treballadors de la corporació, ja que afectaven directament als comptes municipals. El pressupost va ser aprovat amb els vots a favor del govern municipal i l’abstenció del Grup Socialista, al qual vull reconèixer públicament el sentit de la responsabilitat demostrat en aquest episodi.

El pressupost presentat pel govern dibuixa cinc grans valors que resulten absolutament essencials en la nostra política i en constitueixen l’ànima d’aquest document: igualtat i justícia social; austeritat; transparència; seriositat, i rigor i sentit del deure. Aquests cinc eixos basen les línies d’ingressos i despeses que l’Ajuntament i els seus organismes públics aplicaran durant l’actual exercici.

L’elaboració del pressupost ha estat un procés complicat, que, sense la capacitat, la dedicació i l’aplicada enginyeria financera del tinent d’alcalde d’Hisenda, Jordi Mas, difícilment s’haguera pogut dur a bon port. És un pressupost difícil, de necessàries restriccions, de contenció en la despesa i de dràstica reducció en les inversions. La situació en què es troben les finances municipals obligen a l’aplicació de mesures especials i, sobretot, a la implantació d’una nova cultura política, que faci de l’austeritat i l’exercici de la responsabilitat la base d’un bon govern.

Però també és un pressupost que efectua una aposta decidida i concreta a favor de les polítiques socials i de serveis, que englobem en un ampli capítol que denominem “el Sitges de les persones”. Es tracta de l’apartat més important (un 19,3%) sobre el total dels 48,7 milions que formen el pressupost, després de la que, malauradament, és la partida més àmplia (37,8%), que és la destinada a eixugar el greu dèficit econòmic. Com a “Sitges de les persones” entenem polítiques socials, iniciatives de suport a col·lectius i famílies i actuacions orientades a millorar la qualitat de vida dels sitgetans i les sitgetanes. El document aprovat també recull, malgrat les obligades restriccions, partides destinades a la dinamització sòcio-econòmica de la vila.

El pressupost del 2012 ha estat possible pels esforços aplicats per molts sectors de la vila: entitats, societats i l’univers del món festiu, que compensen el descens de les seves respectives partides amb un increment de les dedicacions personals o de grup; empreses i autònoms de la vila, que han assumit l’excessiu i incomprensible endarreriment de l’Ajuntament per abonar les seves factures; el col·lectiu de treballadors de la corporació, que ha acceptat renunciar a determinats drets adquirits per evitar la reducció de personal; i el conjunt de ciutadans del municipi, que han de renunciar a alguns serveis o equipaments a causa de la greu situació que afecten les finances municipals. A tots aquests sectors, col·lectius i ciutadans els vull agrair la seva comprensió i encoratjar-los a continuar treballant, dia a dia, sense perdre la fe ni la il·lusió.