dimarts, 10 d’abril del 2012

Els tresors del Cau Ferrat


 Durant aquests dies de Setmana Santa –en què els hotels, malgrat que el temps no ha acompanyat, han registrat una ocupació mitjana del 75%–, Sitges ha incorporat una nova oferta cultural d’alt valor patrimonial i un significat pes estratègic: l’exposició ‘L’art modern. Obres mestres del Cau Ferrat’, que es pot veure a l’Edifici Miramar fins el 25 de novembre i que reuneix 151 pintures i altres peces de la col·lecció del nostre museu més emblemàtic. Durant la Setmana Santa, els turistes han pogut visitar la mostra, com també ho han fet molts sitgetans, delerosos de tornar a veure les pintures de Santiago Rusiñol, de Picasso, del Greco, de Ramon Casas o de Mas i Fontdevila, així com el retaule gòtic, l’arqueta del segle XV o la resta de peces col·leccionades per Rusiñol en tant que “senyor del Cau Ferrat”.

L’exposició és una iniciativa extraordinària, ja que la necessària reforma de millora dels museus –finalment reconduïda a bon port, gràcies a l’entesa dels nous governs de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges– no podia deixar en un magatzem els tresors del fons del Cau Ferrat fins que finalitzessin les obres. Per aquest motiu, cal aplaudir la iniciativa de la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, per mostrar el nostre patrimoni mentre les obres dels museus continuen el seu ritme i cal felicitar al comissari Ignasi Domènech pel treball realitzat.

La mostra del Miramar, a més del component estratègic de presentar les obres mestres del Cau Ferrat, té la virtut de mostrar-les fora del seu context, en un espai curosament dissenyat per a l’ocasió, on els visitants poden gaudir de la potència de cada obra per sí mateixa. Al Cau Ferrat, les obres formen part d’un conjunt i un entorn molt significat i singular, on, de vegades, adquireix més pes l’espai que la peça en sí. En canvi, la mostra del Miramar permet contemplar cada oli o peça amb la minuciositat que mereix.

Durant la inauguració de l’exposició, el passat dia 30, vaig manifestar que es tractava d’una ocasió excel·lent per a que els sitgetans mostréssim l’orgull del nostre patrimoni. Després de veure l’exposició amb detall, tenim l’ocasió i el convenciment de reafirmar-nos en el valor d’unes peces que han definit en bona part l’itinerari artístic de la vila i que a començament de l’any vinent tornaran a lluir en un Cau Ferrat  que mantindrà el seu esperit originari de finals del segle XIX però adaptat a les necessitats del segle XXI.