dilluns, 18 de juny del 2012

Primer any de govern: una valoració

La setmana passada vaig presentar, junt amb els companys de l’Equip de Govern, els resultats i la valoració del primer any de mandat. Passats els primers dotze mesos, és moment d’exposar davant els ciutadans les primeres valoracions i reflexions sobre la gestió del govern municipal.

Quan, l’11 de juny del 2011, els tretze regidors de CiU, PP, SGI i NH vam constituir el nou govern –com a resultat de l’expressió clara dels ciutadans de Sitges que havien demanat majoritàriament un canvi en la política erràtica dels darrers anys– érem conscients que assumíem una situació complicada. Extremadament complicada. Com vaig manifestar en la roda de premsa de la setmana passada, aquest primer any de govern, ha estat sovint marcat pels sacrificis, les renúncies i la presa de decisions difícils a causa de la situació límit en què ens vam trobar les finances de l’Ajuntament.

Amb tot, també ha estat un any de molta feina. Els tretze regidors que formem el govern hem dut a terme un treball intens, basat en tres eixos: traçar les línies de l’acció de govern (emmarcades en el Pla de Mandat), redreçar i gestionar internament les seves respectives competències i reforçar el diàleg i el suport amb la societat civil, un suport que no sempre és possible efectuar financerament, però que també s’ha demostrat que es pot canalitzar a través de diferents formats, en ocasions més efectius i viables que els purament econòmics.

Aquest primer any govern ha estat un any de feina intensa, de solucions imaginatives, d’il·lusions intactes i de confiança, malgrat tot, en el futur. La situació heretada i el complicat entorn econòmic han estat, en aquest sentit, un obstacle que limitava el nostre marge d’acció, però al mateix temps ha resultat un estímul per a buscar noves vies i esforçar-nos encara més en trobar alternatives.

Probablement, encara sigui d’hora per a valorar resultats importants, però ja se n’han visualitzat alguns de significatius: ha estat possible reduir a la meitat el deute amb els proveïdors, estalviar en despesa de personal, reconduir la reforma dels museus per a protegir i salvar el patrimoni, aplicar un pla per arranjar voreres, implantar accions de promoció turística que han començat a donar els seus fruits, elaborar un programa estable a les bibliotques, aplicar mesures de suport a les persones necessitades i les entitats socials o garantir la construcció de l’escola Agnès de Sitges, entre moltes altres tasques. A més, hem començat a treballar per a poder anunciar projectes importants per al futur de Sitges. Projectes que passen per a la col.laboració público-privada i que a diferència de temps passats, no anunciarem fins que no tinguem tancats. No caurem en el parany de vendre fum ni falses expectatives. Sitges continua sent un lloc d’oportunitats i us puc garantir que estem treballant per a potenciar-les.

Amb tot, però, jo voldria quedar-me especialment en la implantació d’una nova cultura, que valori les petites accions que contribueixen a tornar a fer un Sitges més humà, que situa l’Ajuntament al costat dels ciutadans i que persegueix noves oportunitats per al conuunt de sitgetans i sitgetanes. El camí és llarg i fa pujada, però la motxilla és plena d’idees, ganes i esperit de servei.

Balanç del primer any de govern (vegeu documentació)