dilluns, 20 d’agost del 2012

L’essència de la Festa Major

Dilluns 20 d’agost. Amb el pregó que aquesta nit llegirà el bon amic Miquel Marzal comencem oficialment els actes de la nostra Festa Major. És, sense cap mena de dubte, la setmana més especial per a tots nosaltres, els dies en què el cor bat a una velocitat superior, en què les sensacions adquireixen una dimensió especial, en què els sentiments esclaten en mil espurnes. Cap festa és com la Festa Major i en pocs llocs del país es viu la Festa Major amb la intensitat, l’emoció i el sentiment que distingeix la nostra.

La Festa Major 2012, com tantes altres manifestacions i actuacions, està també marcada pel difícil context econòmic i social que vivim. Les reestriccions pressupostàries han estat accentuades en el pressupost de la Comissió, que ha treballat amb intel·ligència, habilitat i obstinació per tal que l’essència de la Festa es mantingui viva i ferma i el seu desenvolupament sigui tan bo com han estat els treballs preparatius. Els esforços que les colles, els músics, les companyies i grups contractats i la resta de proveïdors han dut a terme mereixen un agraïment públic i sincer. Com també cal ressaltar la col·laboració que les empreses patrocinadores han fet enguany per a compensar la caiguda de l’aportació pública.

La festa, però, el seu sentit i essència, és aliena a reestriccions i crisis. La festa existia abans que hi haguessin aportacions públiques i continuarà projectant-se al futur com un signe d’identitat i afirmació col·lectiva. El nou marc econòmic que vivim ens obliga a reduir o, fins i tot, eliminar determinades partides. Però el que no aconseguirà la crisi i les obligacions que se’n deriven és reduir la passió que desperta la Festa Major.

El so alegre de les gralles, la composició visual dels balls, el sentiment de l’Ofici, la majestuositat del castell de focs, l’olor dels nardos, l’emoció dels castells, el compàs de les sardanes… la Festa Major admet mil visions que conflueixen en un mateix punt de partida i d’arribada. La màgia de la Festa Major es manté inalterable als canvis que viu la vila, a les transformacions volgudes o forçades, a l’arribada de visitants i nous veïns. La Festa Major és el nostre territori compartit on reafirmem el nostre sentit de pertinença a un poble. I això, ni la crisi aconsegueix trencar-ho.

BAN de Festa Major: http://www.sitges.cat/jsp/noticies/detall.jsp?id=31990223

Fotografia de Marga Domingo