dijous, 30 d’agost del 2012

Sí, ha estat una bona Festa Major (i això ens fa més feliços)

Ha estat una bona Festa Major. Aquesta és la sensació dominant a la Comissió, les colles i el conjunt del poble. El context i la situació econòmica suposaven, d’entrada, un hàndicap per a que la més gran de les nostres festes tingués l’esplendor i el lluïment que li pertoca i es mereix. Però, com ja ha passat en anteriors festes que han patit una reducció de pressupost enguany (Cavalcada de Reis, Carnaval, Corpus…), la Festa Major ha estat per sobre de les limitacions econòmiques i ha demostrat que, amb menys diners i més imaginació, també es poden fer celebracions d’alt nivell.

L’esforç dut a terme per la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, les colles i les entitats mereix un reconeixement explícit. La dedicació, la paciència i la il·lusió demostrada per la gent que fa la festa és un dels millors elements que ajuden a entendre perquè la nostra Festa Major és realment única. Algunes de les fórmules de la Comissió per a buscar ingressos alternatius –alhora que noves formes de participació i gaudi de la festa– han tingut una notable acceptació. Les més de 600 persones que van participar a la iniciativa Castell de foc en calma així ho avalen. També ha resultat positiva la proposta Amics de la Festa, que ha comptat amb prop de 1.300 amics. Es tracta d’un camí que té futur i que en properes edicions pot donar més de sí encara.

En el balanç negatiu, no me’n puc estar d’esmentar els incidents que hi va haver la nit de Festa Major a baix a mar. Van ser lamentables i preocupants, no només per la violència en què es van produir, sinó per l’amenaça que suposa per a qualsevol sitgetà que vulgui viure la festa amb el civisme que li correspon. No és un fet aïllat ni únic de Sitges, ja que moltes altres localitats han patit problemes similars aquest estiu, però hem de prendre nota i saber respondre amb les mesures oportunes. No ens podem permetre que la festa (en aquest cas, la Festa Major, però qualsevol altra celebració local) estigui amenaçada per fets d’aquesta mena.

Passat Festa Major, i a l’espera que el calendari festiu ens dugui la Verema, l’11 de Setembre (que enguany adquireix un relleu més significatiu a causa de la situació que pateix el país i les nostres aspiracions col·lectives) i Santa Tecla, Sitges espera un nou cicle on la màxima continua siguent la mateixa que hem aplicat a la Festa Major: esforç i imaginació per a superar les adversitats.

Fotografia de Marta Fontanals