dijous, 16 d’agost del 2012

Top Manta: els compradors també seran sancionats


La setmana passada vam anunciar una campanya que sancionarà també als compradors dels Top Manta al nostre municipi. Es tracta d’un nou pas endavant en la lluita contra la venda il·legal que està duent el Govern municipal en els darrers mesos, des que el mes de març vam activar la campanya de pressió policial.

La proliferació de venedors coneguts com a Top Manta és un problema per a molts municipis turístics del nostre país. Des de la mateixa ciutat de Barcelona fins altres destinacions menors, la presència constant d’aquests venedors –perfectament organitzats per a saltar-se la pressió policial– ha anat en increment en els darrers anys. De fet, no es tracta d’un fenomen estrictament català o espanyol, sinó comú en moltes altres destinacions turístiques europees.

L’actual context de crisi accentuada n’ha afavorit la seva propagació i l’han convertit en un problema capital als carrers dels pobles i ciutats, conseqüència, al mateix temps, de l’entrada massiva a l’Estat d’immigrants durant la primera dècada d’aquest segle. A Sitges, els Top Manta són un problema per partida doble: d’una banda, perquè suposen una competència deslleial per als comerços que paguen els seus impostos i mantenen oberts els seus negocis els dotze mesos de l’any i, d’una altra, perquè la seva presència fereix la imatge de turisme de qualitat que distingeix i persegueix la nostra vila.

La concentració dels Top Manta en una mateixa àrea (formada pel tram inferior del carrer Parellades, Marquès de Mont-roig i Primer de Maig) provoca el lògic enuig dels comerciants d’aquesta zona. I tenen raó. Així els he fet saber en les reunions que hem tingut per abordar aquesta situació.

L’Ajuntament és conscient d’aquesta situació i, per aquest motiu, aplica des de Setmana Santa mesures de pressió policial, que s’han intesificat aquest estiu. Els agents de la Policia Local, així com els dels Mossos d’Esquadra o el suport del Cos Nacional de Policia, han intensificat la persecució d’aquests venedors. Gràcies a aquestes accions hem aconseguit reduir i minoritzar la seva presència.

Però, sabem que això és insuficient  i, en conseqüència, hem volgut fer un altre pas endavant. Per aquest motiu, començarem a aplicar sancions per als compradors d’aquests productes il·legals. Els ciutadans han de ser conscients que, comprant a aquests venedors, són partíceps del problema.

La suma de la persecució contra els venedors, el reforç policial durant el que resta de campanya d’estiu i les noves sancions a compradors contribuiran a minoritzar i, amb el temps, eliminar aquest problema. No serà fàcil. Com deia abans, no és un problema estrictament local –i cal ser conscient de l’entorn social i econòmic que l’impulsa–, però hi treballarem de manera ferma.