dilluns, 31 de desembre del 2012

Un pressupost per a confiar en el futur


El Ple Municipal va aprovar la setmana passada el Pressupost per a l’exercici 2013. La proposta de Pressupost presentada pel Govern Municipal i que marcarà l’agenda municipal d’aquest any que estrenem té un doble eix principal: per una banda, l’aplicació de polítiques socials de suport a les persones, especialment els col·lectius més necessitats, i, per una altra, mantenir el compromís per a eixugar el dèficit heretat, que malauradament està condicionant l’acció institucional i de govern d’aquest Ajuntament.

La política dissenyada pel Govern per a aquest 2013 conté algunes de les actuacions de suport a les persones i famílies més necessitades que estaven contemplades en el Pla Mandat, però que la situació econòmica ha impedit executar durant el 2012. El Carnet Blau i el Menjador Social són les dues iniciatives més significatives i que en les properes setmanes seran ja una realitat.

El Carnet Blau és una eina que permetrà a les persones amb rendes més baixes accedir a determinats serveis a cost zero o amb reduccions significatives. La titularitat del Carnet –al qual òbviament només podran accedir els residents a Sitges– també oferirà descomptes en alguns comerços locals; d’aquesta manera, a més de donar una resposta concreta a qui més ho necessita, el Carnet també constituirà un estímul directe per a potenciar el comerç local. Per la seva part, el Menjador Social també s’emmarca en aquesta política d’accions concretes i immediates destinades als qui més pateixen els efectes de la crisi.

El Pressupost contempla una obra necessària des de fa anys: la remodelació de la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol, de la qual recentment hem celebrat el 75è aniversari. Aquesta actuació forma part d’una nova cultura de defensa del patrimoni arquitectònic i artístic que hem volgut implantar i que ha de definir el Sitges del futur. El suport actiu i decidit de l’Ajuntament a la reforma de l’edifici del Casino Prado Suburense, la reobertura, aquest 2013, del Cau Ferrat (seguint els criteris de conservació patrimonial) i l’elaboració d’un nou Catàleg del Patrimoni Arquitectònic (en el qual ja hem començat a treballar) formen part d’aquesta política de defensa del patrimoni, inclosa en el pacte del Govern Municipal: conservar abans que construir.

Accions de millora dels serveis públics, de reforç del servei de neteja urbana, de promoció de la marca Sitges, de col·laboració amb els sectors econòmics del municipi… el Pressupost Municipal de 2013 és una carpeta oberta a donar resposta a les necessitats immediates de la vila i planificar el futur amb criteris de rigor, austeritat i eficiència.

El Pressupost detalla una despesa pública municipal de 38,5 milions d’euros, mentre que els ingressos seran de 41,1 milions: la diferència entre aquestes dues xifres es destinarà a reduir l’elevat dèficit que es va trobar aquest Govern quan va assumir la gestió municipal, ara fa un any i mig. En aquesta empresa, hem utilitzat tots els recursos tècnics i financers al nostre abast –així com una pujada dolorosa peròp indiespensable de l’IBI– per tal de reduir el greu dèficit que caracteritzava l’Ajuntament de Sitges.

El 2013 es presenta com un any difícil: a Sitges, a Catalunya i a l’Estat. La recessió s’expressa amb més contundència que mai i això queda latent en tots els sectors. Amb tot, el rigor que caracteritza aquest Pressupost fa preveure que, si més no, en el redreçament de les finances municipals aquest exercici pot constituir un punt d’inflexió. Res no tornarà a ser igual que abans, especialment perquè una nova cultura de la despesa i de l’ús dels diners públics necessitava implantar-se al nostre Ajuntament. Tinc plena confiança en aquest Pressupost –tant en el seu esperit com el rigor de la seva execució– perquè ha de constituir una eina de recuperació progressiva de la confiança en el futur.

Sitgetans i sitgetanes, us desitjo que el 2013 sigui un any d’esperança.