divendres, 29 de juny del 2012

Inversions hoteleres: Sitges genera confiança

A començament dels anys 90, Sitges va viure una explosió hotelera que es va reflectir en l’obertura de nous establiments de categoria i en la reforma i reconversió d’altres ja existents. En poc temps, vam passar de dos hotels de 4 estrelles a vuit. L’aposta pel turisme de congressos i convencions, la tasca del sector per trencar l’estacionalitat i la perspectiva que obrien els Jocs Olímpics de Barcelona van ser elements que van afavorir aquesta necessària empenta turística de Sitges. La indústria turística es va modernitzar i la vila va guanyar nous horitzons gràcies a una oferta més competitiva i de major qualitat, que generava moviment econòmic els dotze mesos de l’any, enlloc de la tendència de les dècades anteriors, que concentrava la pràctica totalitat dels ingressos en els pocs mesos de la temporada.

Vint anys després, Sitges viu un fenomen similar. La situació econòmica és substancialment diferent (la crisi actual és molt més dura, negativa i es preveu que llarga que la que vam viure en la ressaca del 92), si bé el punt de partida tampoc és comparable, ja que la reconversió d’aleshores ha estat la base que ens ha permés desenvolupar un sector turístic competitiu, que no visqués únicament de l’herència de la feina realitzada per diferents generacions i de la força de la marca, sinó també de la seva capacitat actual, amb unes infraestructures i serveis de qualitat.

I, com fa dues dècades, la inversió privada –en molt bona part de la mà de famílies sitgetanes– també aposta per dotar Sitges d’instal·lacions de qualitat. Actualment, tot i la profunda crisi, el mapa hoteler de la vila s’està ampliant amb iniciatives significatives, que milloren globalment la nostra oferta i, per tant, el nostre posicionament. Fa dues setmanes, obria l’hotel Medium Sitges Park, en un dels edificis creats per l’arquitecte Gaietà Buigas al nostre poble, una interessant i creativa aposta amb voluntat de participar en la nostra realitat local. També ha obert recentment l’hotel Utopia, un nou concepte d’instal·lació amb 145 places enfocada a tots els públics amb preus assequibles. Aquesta mateixa família ha adquirit un dels edificis d’una altra joia del modernisme, l’hotel Romàntic, del qual habilitarà 22 habitacions a ple rendiment l’any vinent. En una línia similar, l’hotel Alba –un dels petits establiments que abanderen el turisme familiar, tan important en el nostre model– ha estat objecte d’una important reforma, i reneix amb el nom d’hotel Sitges. I també cal considerar la destacada inversió que ha suposat l’Avenida Sofia Hotel Spa, que posa de manifest que Sitges és un localitat que genera confiança. El procés que ha envoltat aquesta construcció, des dels primers permisos concedits per l’anterior govern municipal, ha estat, però, un cúmul de despropòsits que han de servir per a ressaltar que el respecte de la legalitat ha de ser sempre un punt imprescindible.

En les dues darreres dècades, hi ha hagut probablement massa coses que s’han fet malament a Sitges. La decidida –excessiva i desmesurada– aposta pel totxo ha estat, en ocasions, perjudicial per a la que, des de fa més de mig segle, és la base de la nostra economia: el turisme, al qual cal acompanyar sempre que es parli de Sitges de l’etiqueta “de qualitat”. Per aquest motiu, i responent a un dels punts essencials del pacte de legislatura signat fa poc més d’un any per les quatre forces del govern municipal, aquest Ajuntament treballarà per aconseguir iniciatives econòmiques positives per a la nostra vila i aportarà als seus impulsors les facilitats necessàries per a que esdevinguin realitat.

dilluns, 18 de juny del 2012

Primer any de govern: una valoració

La setmana passada vaig presentar, junt amb els companys de l’Equip de Govern, els resultats i la valoració del primer any de mandat. Passats els primers dotze mesos, és moment d’exposar davant els ciutadans les primeres valoracions i reflexions sobre la gestió del govern municipal.

Quan, l’11 de juny del 2011, els tretze regidors de CiU, PP, SGI i NH vam constituir el nou govern –com a resultat de l’expressió clara dels ciutadans de Sitges que havien demanat majoritàriament un canvi en la política erràtica dels darrers anys– érem conscients que assumíem una situació complicada. Extremadament complicada. Com vaig manifestar en la roda de premsa de la setmana passada, aquest primer any de govern, ha estat sovint marcat pels sacrificis, les renúncies i la presa de decisions difícils a causa de la situació límit en què ens vam trobar les finances de l’Ajuntament.

Amb tot, també ha estat un any de molta feina. Els tretze regidors que formem el govern hem dut a terme un treball intens, basat en tres eixos: traçar les línies de l’acció de govern (emmarcades en el Pla de Mandat), redreçar i gestionar internament les seves respectives competències i reforçar el diàleg i el suport amb la societat civil, un suport que no sempre és possible efectuar financerament, però que també s’ha demostrat que es pot canalitzar a través de diferents formats, en ocasions més efectius i viables que els purament econòmics.

Aquest primer any govern ha estat un any de feina intensa, de solucions imaginatives, d’il·lusions intactes i de confiança, malgrat tot, en el futur. La situació heretada i el complicat entorn econòmic han estat, en aquest sentit, un obstacle que limitava el nostre marge d’acció, però al mateix temps ha resultat un estímul per a buscar noves vies i esforçar-nos encara més en trobar alternatives.

Probablement, encara sigui d’hora per a valorar resultats importants, però ja se n’han visualitzat alguns de significatius: ha estat possible reduir a la meitat el deute amb els proveïdors, estalviar en despesa de personal, reconduir la reforma dels museus per a protegir i salvar el patrimoni, aplicar un pla per arranjar voreres, implantar accions de promoció turística que han començat a donar els seus fruits, elaborar un programa estable a les bibliotques, aplicar mesures de suport a les persones necessitades i les entitats socials o garantir la construcció de l’escola Agnès de Sitges, entre moltes altres tasques. A més, hem començat a treballar per a poder anunciar projectes importants per al futur de Sitges. Projectes que passen per a la col.laboració público-privada i que a diferència de temps passats, no anunciarem fins que no tinguem tancats. No caurem en el parany de vendre fum ni falses expectatives. Sitges continua sent un lloc d’oportunitats i us puc garantir que estem treballant per a potenciar-les.

Amb tot, però, jo voldria quedar-me especialment en la implantació d’una nova cultura, que valori les petites accions que contribueixen a tornar a fer un Sitges més humà, que situa l’Ajuntament al costat dels ciutadans i que persegueix noves oportunitats per al conuunt de sitgetans i sitgetanes. El camí és llarg i fa pujada, però la motxilla és plena d’idees, ganes i esperit de servei.

Balanç del primer any de govern (vegeu documentació)

dimarts, 12 de juny del 2012

Corpus sempre hi és

Corpus ens ha deixat enguany molt bones sensacions. En uns moments d’accentuada dificultat i en un cap de setmana amb notícies econòmiques difícils de pair i complicades d’assumir, Corpus ens ha estés de nou el seu encant ilimitat i la seva accentuada capacitat de seducció. Les catifes han tornat a lluir amb la seva habitual esplendor, els balcons han mostrat el seu rostre més alegre, l’exposició de clavells ha esclatat en colors, la processó ens ha emocionat, els gegants ens han tornat a captivar i la festa va comptar amb un reconeixement de primer nivell en ser inaugurada per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

Corpus és una simbiosi de creativitat, participació i companyerisme a parts iguals. Les catifes són el resultat d’un treball acurat, pel qual es necessita dedicació prèvia i mans disposades a dibuixar imatges primaverenques que provoquen mirades de complicitat entre els sitgetans i els visitants. Els grups de veïns, amics o integrants d’entitats que s’ajunten per a fer catifes és un dels signes que ens demostren que Sitges és –i ha de continuar sent-ho– un poble, amb tots els components positius que identifiquen aquest mot.

Aquest any, Corpus ha evidenciat que la capacitat de la festa és sòlida. Les restriccions econòmiques han afectat el seu pressupost, però el resultat, als ulls de sitgetans i visitants, ha estat relatiu. Com ja va passar amb la Cavalcada de Reis o Carnaval, els esforços de les entitats i la dedicació de la gent que hi col·labora en la festa contribueix a minimitzar les reduccions pressupostàries i, al mateix temps, demostrar la seva capacitat per continuar captivant-nos.

I Corpus a Sitges també és, no cal oblidar-ho, un ganxo per a la dinamització econòmica. Diumenge, diversos autocars i una llarga llista de vehicles van venir a Sitges per veure les catifes i passar el dia a la vila, una notícia que cal saludar com convé.

Passat Corpus, l’activitat no s’atura a Sitges i el proper cap de setmana la Festa de la Poesia i Sitges Fashion Weekend prenen el relleu en l’actualitat cultural, socioeconòmica i d’oci, posant de manifest que el dinamisme que distingeix Sitges es manté ferm i intacte.

dimarts, 5 de juny del 2012

Rendibilitzar els grans esdeveniments

La setmana passada Sitges va tornar a ser la seu de la trobada del Cercle d’Economia. Un cop més, la nostra vila ha acollit un esdeveniment de primer ordre de l’actualitat informativa que ens permet situar el nom de la nostra vila en un lloc preferent i privilegiat.

La trobada del Cercle d’Economia –com, en un altre ordre, el Festival de Cinema, el Carnaval, el Ral·li o altres esdeveniments socials, culturals, econòmics o d’oci– constitueixen una carta de presentació excel·lent per a Sitges. En alguns casos, la nostra vila és l’escenari; en altres, el motor, i en altres, la gènesi de la iniciativa; però en tots els casos, l’esdeveniment constitueix una oportunitat gràcies a la projecció mediàtica que aporta, que situa el nom de Sitges en portada informativa.

La trobada del Cercle d’Economia s’emmarcaria en l’apartat en què Sitges és escenari i que, gràcies a les seves característiques, ubicació i instal·lacions, acull una iniciativa externa, en aquest cas, d’extraordinari impacte i projecció. Només el fet que això succeeixi ja resulta positiu per les connotacions directes i indirectes que genera. Però si, a més, aconseguim que els participants s’emportin una imatge que Sitges és un municipi amb oportunitats, amb una capacitat econòmica sòlida i amb una vida cultural activa, la inversió haurà resultat més efectiva encara.

Això, precisament, és el que hem fet en aquesta edició de la trobada del Cercle d’Economia, on els assistents han tingut l’oportunitat d’apropar-se amb més possibilitats i dimensió a la nostra realitat. El sopar que l’organització (al seu càrrec) va oferir a l’edifici Miramar –on alguns dels assistents van voler visitar l’exposició sobre les obres dle Cau Ferrat– n’és una mostra evident. Però especialment, vull ressaltar que des de l’Ajuntament hem impulsat el programa Sitges Investor, que pretén generar acords entre els sectors públic i privat a favor del creixement econòmic. Amb motiu de la celebració de la reunió del Cercle, hem donat a conèixer aquest programa a molts dels empresaris participants, que l’han acollit amb  receptivitat i s’hi han mostrat interessats en les possibilitats i oportunitats que ofereix Sitges.

Sitges Investor és un programa de llarg recorregut, destinat a capitalitzar els esdeveniments que se celebrin al municipi i cercar noves iniciatives. El programa permetrà obtenir resultats si sabem aprofitar les oportunitats que ens brinden iniciatives com la trobada del Cercle d’Economia i moltes altres activitats congressuals, socials o culturals que se celebren a Sitges.