dijous, 20 de setembre del 2012

Una festa que ens sedueix

Santa Tecla tanca el nostre calendariu de festes populars d’estiu. És el final de la temporada, el moment de tancar una porta i obrir una altra, quan Sitges es retroba amb si mateix i l’ambient, com l’aire de la tardor, canvia i ens arriba més nítid. Santa Tecla és una festa que amb els anys hem aprés a estimar cada cop més i que forma part del nostre adn. És més que una celebració: un sentiment.

Amb el vostre permís, us reprodueixo el BAN de Santa Tecla, la Festa Major petita.

“Més que una celebració, un sentiment

Gralles, sacs de gemecs, timbals, pólvora, els pals picant a terra o entre sí, la banda i la cobla. Per Santa Tecla tot es combina en una simfonia equilibrada i dinàmica que ens fa gaudir de la festa amb un ritme frenètic i un sentit familiar. I és que tots els ciutadans ens sentim a prop els uns dels altres, en convertim en una gran família que comparteix un sentiment i l’estima per una festa que vivim amb passió i compromís.

El món s’atura mentre la comunió de tots aquests elements surt al carrer. Els més petits deixen de ser simples espectadors per convertir-se en els veritables protagonistes de la festa. Per a molts han estat setmanes de treball, d’assaig, de posar fil a l’agulla per a que els balls i entremesos, els gegants i les bèsties de foc infantils surtin esplendorosos i llueixin davant el poble que els espera, ansiós. Cada aportació és necessària, cada feina és important, tots els esforços sumen i donen com a resultat, més enllà de la celebració, un sentiment.

Tot plegat són sensacions que, aquest any, sortiran dels límits del casc antic per apropar-se al barri del Poble Sec de la mà de la pendonista de Santa Tecla, Sandra Rubí. La Processó Cívica del dia 22 farà un recorregut insòlit que començarà al carrer de Pins Vens, visitarà les Cases Noves, haurà de superar les vies del ferrocarril i arribarà a la Parròquia, deixant enrere imatges inèdites dels balls i entremesos en carrers on mai abans els havíem vist.

Sense perjudici de la legalitat vigent en matèria d’horaris d’obertura de comerços en municipis turístics i respectant els drets reconeguts als seus treballadors, aquest Consistori recomana amb encariment a tots els comerciants de Sitges que, per tal que tothom pugui gaudir de la diada, els comerços es mantinguin tancats durant aquest dia tan assenyalat.

A més a més, es demana no estacionar cap mena de vehicle a l’itinerari de la Processó Cívica del 22 de setembre, i al recorregut de la Matinal Infantil i de la Processó de Santa Tecla del dia 23 de setembre. Sense perjudici que s’apliqui la legalitat vigent pels  estacionaments antireglamentaris, d’acord amb la normativa, aquest Ajuntament no es farà responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar com a conseqüència del desenvolupament dels actes de Santa Tecla aquests carrers a propietats com ara vehicles, vidres i tendals de comerços i domicilis.

Fa només unes setmanes que Sitges va celebrar la Festa Major i, durant els propers dies, tornarem a repetir els sons, les imatges, les olors pròpies de la nostra idiosincràsia, tot el que ens fa sentir sitgetans, i ho farem per Santa Tecla, per la nostra patrona i per les nostres tradicions, les de Sitges i les del nostre país.

Sitgetanes, sitgetans, gaudiu! Que les famílies senceres surtin al carrer, que els més petits puguin lluir tot el treball que han realitzat per honorar la patrona i que els amics o coneguts es retrobin per compartir moments engalanats amb sentiment. Participeu, però sobretot feu-ho amb respecte i civisme, i viviu Santa Tecla amb la intensitat que es mereix.


Visca Sitges i visca Santa Tecla!

Miquel Forns i Fusté,
Batlle de Sitges”




diumenge, 9 de setembre del 2012

Un 11 de setembre que ha de ser històric

Ara fa un any, Sitges va tenir un protagonisme rellevant en la celebració oficial de la Diada Nacional de Catalunya. La participació de la Moixiganga en els actes organitzats pel Govern davant el Parlament va constituir un punt d’orgull col·lectiu en veure el nostre emblemàtic ball en un marc tan significatiu.

Un any després, el panorama nacional ha patit un fort trasbals. El sentiment independentista ha augmentat àmpliament i és majoritari al nostre país. L’actual situació de crisi accentuada n’és una de les causes, ja que el dèficit fiscal que patim els catalans és terriblement injust; però la sensació cada cop més estesa que l’Estat no ha assumit ni assumirà la nostra realitat nacional també porta a cada cop més catalans a creure que l’única sortida possible és la independència.

La Diada Nacional és una commemoració institucional i festiva, però mai ha deixat de ser una jornada reivindicativa, si més no per a tots els qui creiem en la llibretat plena del nostre país. Enguany, el caràcter reivindicatiu adquireix un relleu i un protagonisme accentuat a causa de la sensació que tenim la gran majoria que Catalunya necessita fer un pas endavant, per assugurar-nos el nostre futur com a poble i el benestar dels nostres ciutadans.

Si m’ho permeteu, us reprodueixo el BAN publicat amb motiu de la Diada Nacional: 


“BAN DE LA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

Sitgetanes i sitgetans

Com cada any la Diada de l’Onze de setembre també arriba a la nostra vila. Un dia en que commemorem els fets de l’11 de setembre de 1714 i retem homenatge a la figura de Rafel Casanova i a la de tots els catalans i catalanes que al llarg de la història han lluitat, molts perdent la vida, per causa de la llibertat i els drets de Catalunya.

L’11 de setembre també serveix per reivindicar la nostra voluntat de ser, el nostre caràcter, la nostra cultura, la nostra llengua i també les nostres institucions. El nostre país té orgull i el viu amb legitimitat, per aquest motiu mai renunciarem a la nostra identitat ni a la nostra sobirania.

Cal doncs, més que mai, i en un moment de severes dificultats com el que estem vivint, deixar de banda allò que ens separa i materialitzar tot allò que ens uneix. Cal unitat però cal també lleialtat al país i a les seves institucions. El destí de la nació catalana està en mans de tots i calen altes dosis de compromís.

Catalunya ens necessita. Des dels pobles i viles del nostre país podem contribuir a que la nostra estimada terra torni ha situar-se allà on mereix estar. El nostre consistori està compromès amb el país i per això, en el nostre dia a dia, seguim aportant el nostre granet de sorra per construir aquesta Catalunya de progrés, igualtat, llibertat i justícia social que tots desitgem.

Cal més que mai defensar Catalunya, ensenyar-la al món, per això us convido a que engalaneu els vostres balcons amb la bandera del nostre país, la senyera.

Així mateix us convido a que viviu la Diada Nacional intensament i participeu en l’acte institucional que a Sitges tindrà lloc el dia 11 de setembre a les 11 hores davant del monument al Doctor Robert, a la Plaça de l’Ajuntament.

Vivim la Diada Nacional amb un horitzó de llibertat.

Visca Sitges i Visca Catalunya!

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges”