dijous, 4 d’abril del 2013

Museus de Sitges: respecte pel patrimoni, projecció cap al futur


Les obres del Cau Ferrat entren en la recta final. Els treballs de reforma estructural de l’edifici ja estan pràcticament enllestits i els tècnics i operaris estan treballant actualment en la restauració interior: vitralls, rajoles, terres, ceràmiques, pintura de les parets, etc. Aspectes, tots ells, de vital importància, per aconseguir que el Cau Ferrat recuperi l’esperit del 1933 –quan va ser inaugurat– i torni a ser el temple del Modernisme que va idear Santiago Rusiñol.

Per al Govern de Sitges conservar i protegir l’estructura arquitectònica i patrimonial ha estat i és una prioritat. Per aquest motiu, una de les primeres decisions que vam prendre, quan vam assumir la nostra responsabilitat de governar, va ser aturar el projecte realitzat per l’anterior govern, que malmetia l’edifici tant internament com externa. L’horrible passarel·la que modificava la façana marítima, la construcció d’una tarima de dimensions excessives per amagar els conductes de climatització, la manca d’una solució adequada per a la conservació dels vitralls… el projecte tenia massa dèficits i, el més greu és que trencava l’harmonia estètica en un dels llocs més emblemàtics de la nostra vila.

No vam tenir cap dubte en aturar aquest projecte erroni i reconduir-lo cap a solucions més estètiques i coherents amb el passat i la conservació patrimonial. L’opinió àmpliament majoritària dels sitgetans i les sitgetanes també estava orientada en aquesta línia: més respecte pel patrimoni i menys construcció agressiva. És un clam que fem nostre i que ens hem proposat aplicar, no únicament als museus, sinó al conunt del poble.

El Cau Ferrat obrirà aquest 2013, si tot va segons els plans previstos. I el Maricel de Mar ho farà l’any vinent. En pocs mesos, un cop culminin les obres de restauració interior, els professionals dels Museus iniciaran una altra tasca de vital importància: la col·locació de les obres i la implantació d’un nou discurs museístic, que integri totes les arts (arquitectura, literatura i música) al Cau. Una visita al Cau Ferrat serà una aproximació artística, però també estètica i intel·lectual, al Modernisme, el moviment que va obrir la transformació cultural de la Catalunya de finals del segle XIX i que va situar Sitges en el mapa cultural.

Això serà possible gràcies al projecte museogràfic liderat per la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, que ha aportat ja una nova dimensió i projecció als museus de Sitges (un sòlid programa d’activitats permanent, una dimensió institucional reforçada, un discurs museístic professional), d’acord amb el paper i perfil que es mereixen. 

El Cau Ferrat que veurem enguany mantindrà els criteris de respecte patrimonial que un edifici de la seva singularitat mereix. El Museu Maricel –en el mateix projecte de refoma, així com Can Rocamora– també gaudiran del mateix encert en la política de reforma. I Sitges tindrà uns museus plenament restaurats, que lluiran el seu llegat arquitectònic i exhibiran les seves col·leccions artístiques sota la solidesa d’unes instal·lacions i un discurs del segle XXI.