dilluns, 2 de setembre del 2013

Festa Major: tres reflexions

Han passat prou dies de la Festa Major per a fer una valoració pausada del què ens va deixar. Per aquest motiu, volia aprofitar el blog per a exposar tres idees essencials.

D’Interès Nacional
La nostra va ser, junt amb les de Vilafranca i Tarragona, la primera festa major a ser declarada d’Interès Nacional per la Generalitat. Això va ser l’any 1991 i la distinció es va efectuar en base a la riquesa del nostre patrimoni festiu, que s’ha mantingut com l’element més identificatiu de la nostra festa. Els balls populars i entremesos i les processons o Sortida d’Ofici justifiquen per si mateixes aquesta distinció. En vaig tenir l’oportunitat de parlar-ne amb detall amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, al qual vam convidar a la Sortida d’Ofici i que va quedar abastament meravellat del que va veure i viure. Aquesta és l’essència de la nostra Festa Major, la que la distingeix de la resta i que cal continuar cuidant com es mereix.

La feina de la Comissió
Un cop més, s’ha posat de manifest que per a fer una bona Festa Major no cal realitzar despeses més enllà del que és necessari. Com ja va passar el 2012, la Comissió de Festa Major i Santa Tecla ha realitzat una feina lloable, rigorosa i eficaç. Ha cuidat els detalls, ha tingut en compte les necessitats de les sortides dels balls i ha aconseguit dissenyar un programa atractiu amb actes per a públics diferents amb propostes plurals i de qualitat. La Festa Major necessita l’atenció pressupostària per part de l’Ajuntament. Tinc molt clara aquesta premissa, però també queda demostrat –com ha passat amb el Carnaval o la cavalcada de Reis– que l’equació diners igual a una bona festa no resulta necessàriament exacta.

Civisme
La tasca realitzada pels cossos de seguretat i els serveis de suport (sanitaris, neteja…) per a que la Festa Major es desenvolupés de manera correcta mereix el reconeixement públic. No és una tasca agraïda ni fàcil, però s’ha resolt amb eficàcia provada. Els protocols han funcionat i els resultats han estat evidents. Amb tot, caldrà reflexionar sobre el que es va viure a l’Entrada de Grallers quan uns inconscients van encendre una carretilla. El deslluïment de l’acte, davant una bestiesa com aquesta, és evident i cal intentar evitar-ho. Però el perill que suposa una actuació d’aquesta mena en un punt en què es concentra un volum tan elevat de gent és més que considerable, i, per aquest motiu, és necessari actuar.

Estrenem el mes de setembre i el calendari local pren un altre ritme. I, com cada mes de setembre, Santa Tecla il·luminarà els ulls i encendrà les il·lusions dels més petits. Ja hi hem començat a treballar i aquesta mateixa setmana obrim les inscripcions per a que els pare si mares puguin apuntar els seus fills a la festa gran dels petits.