dijous, 10 d’octubre del 2013

El Festival: projecció internacional i accent local

El Festival ja és de nou aquí. Fidel a la seva cita de cada tardor, el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya presenta aquest any un cartell que combina el bo i millor del cinema fantàstic internacional amb treballs realitzats per petites productores de baix pressupost o, fins i tot, rodats amb un telèfon mòbil, com és algun cas il·lustratiu. La crisi fa estralls també en la indústria del cinema, però, al mateix temps –i sembla paradoxal– genera noves oportunitats creatives i emprenedores. I el nostre Festival, que és sensible a aquests nous camins de la cultura audiovisual, els hi obre molt encertadament les portes.

Sitges saluda una nova edició del Festival i ho fa amb aquell entusiasme que tots tenim quan alguna cosa de casa triomfa. El Festival està consolidat com el més important a nivell internacional en cinema fantàstic i ha esdevingut una de les principals plataformes culturals de Catalunya. El conseller Ferran Mascarell ho va dir a la roda de premsa que vam realitzar davant centenars de periodistes dilluns passat: l’aportació que realitza la Generalitat a Sitges és la més important, quantitativament, de totes les que fa a festivals de cinema.

Per a Sitges, el Festival constitueix una eina molt rellevant en la promoció turística i d’extraordinari impacte. Les xifres que acompanyen el Festival ho relaten de manera contundent: 300 milions de lectors en premsa, 65 milions espectadors de televisió, una campanya valorada en milions d’euros, una repercussió global… Els beneficis que genera el Festival de Cinema en la projecció de la marca Sitges i el seu posicionament com a seu d’activitats culturals internacionals i d’organitzadora d’events de primer nivell són incalculables.

Per aquest motiu, el Festival de Cinema representa una prioritat en la política de promoció de Sitges i en l’acció cultural i institucional d’aquest govern. Hi hem estat treballant per contribuir a la seva projecció, tot i la complexa i difícil situació financera que vivim.

Paral·lelament, aquest govern municipal també s’ha marcat com una de les prioritats reforçar la identitat inequívocament sitgetana del Festival de Cinema. El director ho va subratllar  a la roda de premsa de presentació: el Festival sempre ha estat de Sitges i sempre ho serà. Però l’important creixement que el certamen ha experimentat en els últims quinze anys –gràcies, entre d’altres factors, a disposar d’unes completes instal·lacions a l’Auditori– ha provocat una certa de pèrdua de l’ambient i l’esperit que antigament es respirava als carrers del centre de Sitges.

Estem treballant de ple per invertir aquesta tendència i, per aquest motiu, hem dut a terme diverses iniciatives per a que el Festival es visqui intensament fora d’Aiguadolç. Per segon any consecutiu, tornem a fer doble sessió d’inauguració al Retiro i doble de cloenda al Prado. Hem recuperat el concurs d’aparadors, com fa dos anys vam recuperar el Menú Fantàstic.

També hem obert una nova sala amb projeccions gratuïtes a l’Hort de Can Falç. Enguany, un lloc emblemàtic com és el Palau de Maricel se suma a les activitats del Festival oferint els cartells de totes les edicions del certamen que formen part del fons de l’Arxiu Històric de Sitges. Recintes com l’Espai Jove o la Piscina també s’han sumat al Festival amb diferents activitats… 

Les possibilitats econòmiques són escasses, però la voluntat i la imaginació són inesgotables. I això ens permet continuar fent créixer el nostre Festival i apropant-lo, en la mesura del possible, al poble que l’estima i del qual se’n sent orgullós. Sitges és Fantàstic.