diumenge, 22 de desembre del 2013

Nadal a Sitges

Som a les portes de celebrar un nou Nadal, signe inequívoc que finalitza un període en el que conscient o inconscientment fem balanç i ens plantegem el full de ruta de quin hauria de ser el nostre camí durant l’any que estem a punt de començar. I és que el Nadal ve cada any i vindrà per sempre. I amb el Nadal venen els records i els costums de la mà de les nostres tradicions.

Sota el nom de Nadal a Sitges, enguany celebrem les festes amb més activitats i propostes que mai. Ho farem combinant tradició i propostes novedoses, gràcies al vigor que demostren persones, entitats i col·lectius. Per Nadal més que mai volem compartir, viure i fer viure. I al marge dels moments íntims i familiars que cadascú de nosaltres tenim programats, hem de reservar espais i moments per gaudir col·lectivament.

Les entitats preparen un cop més les seves cites més tradicionals. Prado, Retiro i Agrupació de Balls Populars es disposen a organitzar els seus quintos. Gaudirem de nou de les màgiques filigranes dels nostres pessebristes a l’exposició del Palau del Rei Moro, comptarem amb diverses i variades cantades de nadales per diferents racons de Sitges, per on també tindrem l’ocasió d’anar descobrint paisatges en aquells indrets que ja formen part de la nostra memòria nadalenca i que, any rere any són fidels a la tradició muntant el seu pessebre. Aquest Nadal celebrarem dues dècades d’una altra de les cites lúdiques pels més petits, el Parc de Nadal arribarà a la seva vintena edició.

Però abans que tot això passi, a Sitges ja fa dies que respirem el Nadal i ho fem gràcies al nostre comerç. El comerciants són els qui ben aviat, just a principis de desembre, ens avisen que arriba un moment especial. Els botiguers posen il·lusió i esforç en transformar els seus establiments en un lloc màgic. Aquest any hem tornat a gaudir de la Fira de Santa Llúcia, però més enllà d’aquesta cita ja tradicional en el nostre calendari nadalenc, cal posar en valor la feina feta pels col·lectius de comerciants que han organitzat una nova edició de la Botiga al Carrer. La iniciativa que va començar amb els comerciants del carrer Jesús i Cap de la Vila ha anat creixent en cadascuna de les recents edicions. Aquest any sitgetans i visitants han pogut gaudir de les compres al carrer de la mà dels establiments del centre del municipi, també amb els carrers Sant Pau i Major que s’han afegit a la iniciativa. Durant dos dies els nostres botiguers han tret els seus productes al carrer. Ara però cal que recordem que nosaltres hem d’entrar. De ben segur que l’experiència de compartir una compra en un petit comerç resulta especialment gratificant. I és que tots plegats tenim una part de responsabilitat quan parlem de del manteniment del comerç local. Segurament a alguns els resultarà molt pràctic fer les compres nadalenques per Internet, altres preferiran passar una agitada jornada en un centre comercial, però segur que no hi ha regals amb més ànima que aquells que s’han anat buscant de botiga en botiga, aquells que t’han permès tenir una conversa amb el seu dependent, gaudir d’una experiència de compra que va més enllà d’endur-se un objecte a casa.

Aquesta singularitat, la de viure la sensació que està passant una cosa especial, és la que en aquestes dates hem de ser capaços de fer viure als infants. Sigui gran o petit el que esperen d’aquestes festes, ells són els que les viuran amb més autenticitat. Hem de fer possible que tots els nens i nenes, sigui quina sigui la circumstància familiar que l’envolta, gaudeixin del Nadal. I en això Sitges ha demostrat més que mai la seva generositat. Als col·lectius que des de fa anys s’esmeren en l’organització d’accions solidàries per garantir l’alegria dels més petits, s’han sumat diverses entitats socials, bona part d’elles sota la Taula del Tercer Sector, totes amb la mateixa vocació: minvar els efectes encara massa cruents d’una crisi que espero que puguem abandonar amb l’última campanada del 2013.

Sigui quin sigui el grau, intensitat o anhel que tinguem per a que arribi el Nadal, tots, fins i tot a aquells als qui no els hi agraden aquests dies, en algun moment col·lectiu o individual, ens veurem abocats a fer balanç i plantejar-nos de manera íntima o compartida un anhel de futur.

Des de l’Ajuntament, també ens proposem els objectius compartits que tracem amb l’aprovació dels comptes municipals per l’any que hem d’estrenar. L’aprovació dels pressupostos marcarà el camí d’un any que tinc la ferma convicció que serà millor que el que estem a punt d’esgotar. I ho serà perquè bona part de l’esforç s’ha assolit. I ara, que hem fet la part més dura del camí vull aprofitar l’ocasió per donar les gràcies a tots els ciutadans i ciutadanes. Vull donar les gràcies per l’esforç realitzat en el moments més complicats. I ho vull fer a tots, als qui han entès que iniciar el camí del redreçament era una tasca que havíem de compartir, als qui no ho han compartit i, especialment als qui en la seva condició de representants polítics han primat el sentit de la responsabilitat i les ganes de construir per damunt de cap altre objectiu. El 2014 ha de ser un any clau per Sitges i pel País, en el que hem de poder esvair els dubtes sobre el nostre futur, amb democràcia i llibertat.

Desitjo, doncs, que el proper any vingui farcit de bons moments. Per aquells que no ho siguin hi continuarem posant esforç i esperança. Renovo el meu compromís de treballar amb les més altes dosis d’il·lusió que, fent de companya de viatge del rigor, ens durà segur un any millor.

Bon Nadal i feliç 2014.