divendres, 19 de setembre del 2014

L’esforç col·lectiu per mantenir l’essència de la festa

Sitgetanes, sitgetans.

El proper 23 de setembre és Santa Tecla, Festa Major Petita de Sitges. A banda de festivals i esdeveniments culturals, Santa Tecla tanca la manera tan particular que tenim els sitgetans de viure i interpretar el calendari anual, de dates assenyalades en dates assenyalades, comptant de festa major en festa major. I la Santa Tecla d'enguany tanca també el calendari de festes sencer d'aquest mandat municipal. Una època marcada per la duresa social i econòmica, amb unes finances municipals molt minvades que, obligadament han repercutit també en les aportacions de l'Ajuntament a les nostres festes, malgrat el nostre ferm convenciment que les festes majors són quelcom més que una programació d'actes. Són tradició i cultura, vivència i patrimoni, cohesió social i inclusió, identitat i projecció.

Però aquesta situació de migrada economia no ha estat un entrebanc per a la celebració de Santa Tecla i de Sant Bartomeu. La implicació dels sitgetans vers les seves tradicions ha estat fonamental pel manteniment –i, permeteu-me dir, també pel lluïment- de les grans diades patronals. Tothom s'ha involucrat en tirar-les endavant: els balls, els grallers i músics, les entitats, els barris, les empreses, la comissió municipal ... i sobre tot els veïns i les veïnes de Sitges.

I des dels més grans fins als més menuts. Perquè Santa Tecla dóna l'espai que es mereixen dins la festa als nostres nens i nenes. Sense ells no tindríem la continuïtat garantida. De fet, molts dels actuals responsables de les nostres dues festes majors, des de la pròpia Comissió de Festa Major i Santa Tecla, passant pels caps de colla i components dels balls, grallers i músics, castellers, dirigents d'entitats i associacions, tècnics i regidors de l'Ajuntament, el públic tant necessari ... tots ells han estat protagonistes, en un moment o altre, quan eren petits, de la Matinal Infantil de les Santa Tecla de fa un grapat d'anys. Això és la prova que la Matinal Infantil és una veritable escola de festa major, en el traspàs de l'ensenyança de balls i músiques, però sobre tot en vivència de festa major.

Malgrat els temps adversos, des de l'Ajuntament hem apostat fermament per posar en valor el que ha perviscut de les nostres festes majors: l'essència. Així, l'estalvi que s'ha fet ha anat sempre dirigit a salvaguardar l'essència, però a partir de la implicació de la gent. Fer unes festes molt participatives i de proximitat ha estat l'objectiu principal per tenir unes festes majors diverses i creixents, fidels a la tradició. En aquest sentit, al capdavant d'elles hi ha hagut tres diferents presidències i Comissions de Festa Major i Santa Tecla perquè creiem que la rotació en l'organització és fonamental; s'han promogut activitats obertes i participatives; i s'han acostant les processons i actes a barris fins ara poc comuns en el paisatge de les festes. Les Cases Noves, el Poble Sec, l'Oasi i la Sínia Morera, la platja de Sant Sebastià ... han estat espais també protagonistes amb el centre de la vila. Segur que tot plegat ens ha aportat més implicació i més diversitat, tal i com és Sitges.

L'estreta relació i la participació, amb el pas dels anys, es converteixen en una promesa per la festa. És el compromís personal i col•lectiu que adoptem els sitgetans amb nosaltres mateixos, tant a l'agost i el setembre, com la resta de l'any. Promesa amb la nostra essència. Un compromís que també ha arribat en l'avenç de la catalogació i del reconeixement dels elements folklòrics i tradicionals, com en el futur Centre d'Interpretació de la Festa, per promocionar el seu valor patrimonial. I un compromís de continuïtat amb la tradició. Compromís que una vegada més refermo en aquest ban per avui i pel futur.

Sitgetans, sitgetanes, complim amb la tradició de Santa Tecla com fem des de temps immemorials. Celebrem una vegada més aquest compromís amb la tradició i amb la festa viva i actual. Participem-hi com mai. És de tot Sitges. Ja és Santa Tecla, la nostra.

Visca Sitges!