dimecres, 30 de març del 2016

Fires i esdeveniments per ampliar la temporada

Tanquem el mes de març i obrim l’abril. Canviem de mes, però mantenim el calendari de fires i esdeveniments socioeconòmiques i culturals, que permeten generar oferta d’activitats i moviment de visitants a Sitges. El mes de març hem tingut la Fira Scrap+, el Festival Internacional de Patchwork i la Fira d’Art, a més de la mateixa Setmana Santa (que ha registrat una ocupació hotelera del 90% de mitjana). L’abril el comencem amb el festival Jazz Antic Sitges i el tradicional Ral·li de Cotxes Antics, i continuarà amb el Tapa a Tapa, les activitats de Sant Jordi i el Sitges Next – festival d’innovació en comunicació i new media. És a dir, que en dos mesos, els caps de setmana de Sitges s’omplen d’iniciatives de diferent signe, que aporten contingut i, al mateix temps, generen tràfic i projecció pública.

El programa de fires i esdeveniments de finals de març i començament de primavera ha permès que unes setmanes que temps enrere es consideraven de temporada baixa, ara hagin esdevingut un punt destacat del calendari turístic i cultural. Des que a començament de març vam instal·lar les carpes a la Ribera, els caps de setmana han estat un continu d’esdeveniments, que han omplert carrers, restaurants i hotels de la vila.

Ara fa tres anys, a l’Ajuntament ens vam marcar implantar un calendari estable i ordenat de fires i esdeveniments durant els mesos de març i abril, amb l’objectiu, d’una banda, d’evitar la competència entre algunes d’aquestes activitats i, de l’altra, d’ampliar la temporada cap a períodes que tradicionalment havien estat fluixos en la dinàmica turística local. Abans, Carnaval era una illa de moviment enmig del mar de l’hivern. Ara, hi ha anys –depén de quan se celebri en el calendari– que aquesta festa pot iniciar la pretemporada turística, ja que enllaça amb els esdeveniments posteriors.

El programa dels mesos de març i abril conté esdeveniments de signe divers, que atreuen perfils de públics diferents. En tots els casos, però, es tracta d’un públic amb capacitat decisòria i amb interessos culturals o d’oci rellevants. A més de l’impacte directe que tenen sobre l’economia local a través de la participació o presència dels propis esdeveniments, aquest calendari aporta una projecció suplementària a la vila, ja que la celebració dels actes es tradueixen en pàgines i minuts als mitjans de comunicació i, per tant, en promoció directa. Paral·lelament, alguns dels festivals que se celebren aquests mesos permeten reforçar el paper de Sitges com a terra de festivals, una població capaç de generar i atreure esdeveniments amb projecció i que potencien la nostra condició de capitalitat cultural.