dijous, 18 d’agost del 2016

Ban de la Festa Major de Sant Bartomeu 2016

Vilatanes i vilatans,

Descriure amb paraules les emocions i la màgia que comporta viure la festivitat de Sant Bartomeu a Sitges és un exercici que es fa difícil de resoldre. Es barreja un relat d'allò col·lectiu més immaterial, aspectes més humans i potser per algú més tangibles, amb les sensacions úniques i personals de cada integrant, de cada protagonista de tots els actes tradicionals i moderns que ens fan viure la festa; i que fan que es converteixi en un fet inenarrable. Les nostres festes són una barreja d'emocions, alegria, devoció, esforç, patiment i perseverança. De ben segur que hi podríem afegir un bon grapat d'adjectius més que significarien el sentiment personal de cadascuna de les persones que vivim Sant Bartomeu d'una manera activa.

L'estiu ens porta de manera insistent els assaigs dels diferents balls, castells i músiques. A cada racó de la vila anem escoltant de tant en tant, i un xic amagats, com aquell qui no gosa, els sons dels gegants que ja venen, la melodia de tots els balls populars o el toc per encendre el foc de les nostres bèsties i dels diables. Passejant per la vila pots espiar l'assaig dels castellers, de qualsevol ball o com les modistes preparen els vestits que aplaudirem ben aviat. Són un bon grapat de ciutadanes i ciutadans que treballen de manera ingent per oferir-nos els millors moments de l'any, el millor de les nostres festes. 

Convençut com estic que les millors festes del món es viuen, veuen i gaudeixen a casa nostra, només algú que hi posa passió pot entendre el gran honor que significa poder formar part del cos dels balls populars i músics de la nostra vila. Ser membre d’un d’ells o d’un dels elements que composen el nostre seguici popular és honor, orgull i passió. El mateix honor, orgull i passió que se sent tant ballant, com sent a la vorera gaudint i aplaudint. Perquè ser públic és ser també cent per cent festa.

Enguany celebrem el nomenament de Festa Patrimonial d’Interès Nacional, distinció que ens faran arribar de manera oficial el mateix dia de Sant Bartomeu des del propi Govern de Catalunya. És la distinció que reconeix el que per als sitgetans i sitgetanes ja és una realitat des del segle XIV: vivim una de les tradicions més boniques i amb més sentiment que existeix arreu de Catalunya i ara és el moment que la resta de catalans i catalanes ho coneguin. No necessitem que ningú ens digui com són de sentides les nostres festes però si que agraïm que ho facin saber al món. Aquest és el patrimoni de veritat: ser ball, músic i públic és el mateix sentiment de la festa i per la festa.

Fem que vilatans i vilatanes i gent de fora vila siguin fervorosos seguidors de Sant Bartomeu. Per això, escoltarem amatents el pregó. Ballarem al so de la música de les barraques amb gairebé tots els grups formats amb gent de casa. Seguirem la processó cívica, amb un recorregut ben novedòs, com ja és tradició cada cop que hi ha un canvi de presidència de la Comissió. Buscarem racons per veure les cercaviles i processons per on no els hem vist mai. Ens bocabadarem de nou amb el castell de foc i ballarem sardanes. Anirem a actes nous, com els de l’homenatge a la nostra malaurada palmera centenària. Descobrirem la màgia dels racons de la vila plens de música i d’enceses de pólvora. Estarem alerta de les novetats, com la portada del sant a casa del pendonista ... Podem veure totes les novetats al Programa Oficial o a la web www.sitgesfestamajor.cat.

Viurem la festa amb civisme i salvaguarda davant dels elements pirotècnics. Per això, es recomana que seguiu tots els consells de seguretat i que no s’estacioni en els recorreguts de les processons i cercaviles. Encomanem a tots els establiments i comerços que es mantinguin tancats el dia 24 d’agost, festa local. I també recomanem prendre les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció en persones (sobre tot en infants), vehicles, tendals, aparadors, botigues i domicilis particulars per a prevenir possibles desperfectes i danys derivats de la pirotècnia i altres. 

Els protagonistes de la festa som tots nosaltres, tota la vila: el públic sitgetà i visitant, els balls, castells i músiques tradicionals, la Comissió i totes les entitats, empreses i associacions col·laboradores, l’organització de les barraques, els devots i devotes de Sant Bartomeu, el pregoner i el pendonista i cordonistes, el nou fill predilecte, i cada sitgetana i sitgetà que durant aquests dies fruirà des del cap i fins els peus de les nostres tradicions i festes. 

Som Festa Patrimonial d’Interès Nacional perquè som la millor festa. Fem que els actes en honor al nostre patró ressonin arreu de Catalunya. 

Gloriós Sant Bartomeu,
que de Sitges n’és patró,
visca la Festa Major!